22.6 C
İstanbul
11 Ekim,2024
spot_img
Ana SayfaBLOGHareketli Kablo Taşıyıcı Sistemleri

Hareketli Kablo Taşıyıcı Sistemleri

Hareketli Kablo Taşıyıcı sistemleri

Özellikle makinelerde ve endüstride otomasyon sistemlerinde ve mobil hidrolik sistemlerde hızlıca artan uygulama alanlarında kullanılmaya başlayan hareketli kablo kanalları ve kablo taşıyıcı sistemleri, gerek elektrik güç ve/veya sinyal kablolarının gerekse hidrolik ve pnomatik hortumların korunması için kullanılmakta. Plastik PA6 %30 Cam elyaf malzemeden üretilen bu tür kanallar yüksek mekanik muvakemet, düşük sürtünme katsayısı, kendinden yağlayıcı, şok emici ve susturucu, yağ direnci gibi üstün özellikler sayesinde özelliklere makinelerde hareketin olduğu her yerde kullanıcı ve uygulayıcılara kolaylıklar sağlamakta. Makinelerin düşük, yüksek sıcaklık (-30 C….+130 C) ve yüksek nem gibi çalışma ortamlarından etkilenmeden kablolar, hidrolik ve pnomatik hortumlar koruma altına alınmaktadır.
Son yıllarda üretimde makinelerin ve otomasyonun giderek artması sonucu CNC Router üreticileri, Abkant presler, Lazer kesim makinaları üreticileri, PVC makinası üreticileri, Ağaç işleme makinaları, kaynak makinası, Vinçler ve platformlar endüstriyel otomasyonda hareketin olduğu her yer hareketli kablo taşıyıcılar için uygun kullanım alanları bulunduruyor.
Plastik hafif, orta ve ağır seri ve çelik seri olarak üretilen hareketli kablo taşıyıcılar kablo ve hortumların uzun yıllar sorunsuz ve sıkıntısız çalışabilmesi için imkan sağlıyor. Sinyal kablolarının ve CAT haberleşme kablolarının taşınmasında plastik hafif seri, güç ve sinyal kabloları ve pnomatik / hidrolik hortumlarda plastik orta seri, çok ağır kablo yükleri ve hidrolik hortumların taşınabildiği plastik ağır seri ve çelikhane/ haddehane gibi sıcaklığın ve ağır çalışma koşullarının bulunduğu alanlarda Çelik seri kablo taşıyıcı sistemleri ile tüm kablolar ve hortumlar koruma altında tutuluyor.

Piyasa de kablo taşıyıcı, hareketli kablo kanalı, tranket, kablo paleti gibi isimlerle aranan hareketli kablo taşıyıcı sistemleri için sipariş verirken dikkat edilmesi gereken bir kaç nokta bulunuyor. Özellikle ;

  • Kullanılacak miktar yani uzunluk L
  • HM hareket mesafesi
  • X montaj yüksekliği
  • Y Radius mesafesi
  • H Hatve ile ifade ediliyor ediliyor ve aşağıdaki formullerle hesaplamalar yapılıyor.

Hareketli kablo taşıyıcı sistemlerinde sipariş verilirken dikkat edilmesi gereken bir kaç önemli adımdan bahsetmek gerekirse;
Uygulamaya göre plastik, çelik veya alüminyum çıtalı plastik hareketli kablo taşıyıcı sistemleri seçildikten hemen sonra iç yükseklik A (mm) belirtilmeli, uygulama alanına göre A içten açılır seri, B dıştan açılır seri, Y yarı açık (dıştan kapalı içten çıtalı) seri, K hepsi kapalı, AL Alüminyum çıtalı seri seçilmeli ve sonrasında dış genişlik D (mm) ve kıvrılma yarıçapı R belirlenerek sipariş oluşturulmalıdır.
Hareketli kablo taşıyıcı sistemlerinin seçimine göre kanal içi için uygun dikey ve yatay seperatörler ve plastik veya metal ayaklar seçilerek uygulamaya kolayca geçilir.

Hareketli Kablo Kanalı
Ekrem CESTEPE
Ekrem CESTEPEhttp://www.tekosenerji.com
1991 yılında İTÜ Elektrik mühendisliğinden mezun oldu. 1995 yılında aynı üniversitede Yüksek Lisansını tamamladı. 1992 yılından 2018 yılının sonuna kadar Aktaş Elektrik, ABB, Schneider Elektrik, Artesis Teknoloji Sistemleri A.Ş, Anel Grup, Form Bakım A.Ş ve son olarak Entes A.Ş’de profesyonel kariyerini sürdürdü. Uzun yıllar Yurtiçi ve yurtdışı satış pazarlama ve iş geliştirme alanlarında yönetici olarak çalışan Ekrem Çeştepe 2019 yılının hemen başında kendi firması Ekos Enerji Mühendisliği kurdu. Evli 2 çocuk babası olan Ekrem Çeştepe’nin , kompanzasyon, enerji verimliliği/kalitesi ve kestirimci bakım alanlarında uzmanlıkları bulunuyor.
RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Most Popular