19.3 C
İstanbul
28 Mart,2024
spot_img
Ana SayfaBLOGElektrik Panosu Sektörel Yapısı

Elektrik Panosu Sektörel Yapısı

Elektrik Panosu Sektörü Yapısı

Elektrik Panosu Sektörü’nü pano üreticilerine göre iki bölüme ayırmak gerekiyor.

  • Elektrik Panosu boş olarak üretim yapan üreticiler
    • Öncelikli konuları saç, polyester vb ürünler ile boş panolar üretmek ve bu ürünleri elektrik panosu montajı yapan firmalar veya makine üreticilerine satışını yapmak. Bir çok saç pano üreticisi aynı zamanda elektro montaj üretimi de yapabilir bu firmalar  iki bölümde de yer almaktadır.
  • Elektrik Panosu elektro montaj yapan üreticiler.
    • Elektro montaj üretim yapan panocular pano karkası dahil tüm ürünleri tedarik ederek projeye ve taleplere göre imalatı tamamlayarak müşterilerine sunmaktadır.

Elektrik Panosu Sektörü ekonomik krizden en hızlı etkilenen sektörlerden birisidir.

Saç v.b. ham maddeler ile boş pano üretimi yapan firmaların kuruluşları 500m2 lik alanlarda  abkant, pres, makas gibi makineler ile yapılmaktadır. Sonraki yıllarda iş hacminin büyümesi ile  imalat hattına CNC tezgahlar ilave edilerek daha seri üretimler yapılmaktadır. Artık üretim alanları 1500-2000m2 ye ulaşmış olmalıdır. Sonraki aşamalarda oluşan taleplere istinaden ürünleri için kalite belgeleri alınması gerekmektedir.

Elektrik Panosunu elektro montaj olarak üreten firma sayısı pano üreticilerine göre kat be kat daha fazladır. .Bunun en önemli sebebi kuruluş maliyetinin düşük olması  ve kuruluş yılında küçük bütçelerle işletmenin devam edebiliyor olmasıdır. Küçük bir imalathane 100m2 ile düşük bütçeler ile kurulabilir, aylık  20-30 pano montajı ile hedef bütçelerine ulaşabilir. İmalat ve finans yönünden kontrol edilebilir aşamadadır. Bir projenin gecikmesi veya tahsilatında yaşanabilecek gecikmeler firmayı çok zorlamayacaktır. Elektro montaj yapan elektrik panocu firma sayısının fazla olmasının sebebi,  elektro montaj seri imalat olarak yapılamaz ve üretim süresi daha uzundur. Taleplere cevap verebilmek için daha fazla iş gücüne ihtiyaç vardır.

Firmaların büyüme süreci üretim kapasitelerinin artması ile gerçekleşmektedir. Üretim kapasitesinin artması boş pano üreticisi firmalar için avantajlı bir durum olup yönetilebilir. Üretimde yaratılan katma değer oranı aynı olmasından dolayı planlama iyi yapılabilirse karlılık korunabilir. Bir saç pano üreticisi için en önemli giderler saç mamül, boya ve genel giderdir. Fakat elektro montaj firmaları için üretim kapasitesinin artması tehlikeli bir durum haline gelebilir. Yapılan üretimdeki katma değer oranı  %15-20 seviyesindedir. Bunun dışında kalan oran tamamen mamül girişidir. Planlama yapmak çok da kolay değildir, bir çok ürün için satın alma tedarik planlaması aynı anda yapılması gerekir; boş panolar, bakır, şalt malzeme, sarf malzeme, kablo, klemens , özel ürünler vb. Öncelikle proje bekleme süresi  ürün tedarik zamanını etkilemektedir. Projenin yapılamaması veya onaylanmaması gecikmeye sebep olacaktır. Geciken talepler neticesinde fiyat avantajı yitirilebilir, imalat sürecine yetişmeyebilir. Erken satın alma yapmak finans maliyeti getirir. Orta ölçekli bir projenin sipariş edilmesinden sonra teslim süresi  yaklaşık  8-10 haftayı bulabilmektedir. Büyük projelerde bu süre 1 yılı kapsamaktadır. Elektro montaj firmalarının %85 oranında almış olduğu ürünler için finans yönetimin çok iyi yapması gerekmektedir.

Elektrik Panosu üretici firmaları büyüme aşamasına girdiklerinde kurumsallaşma çalışmalarını başlatmalı en kısa sürede tamamlanmalıdır.  En önemli kriterler ; kaliteli zamanında üretim, genel gider kontrolü, karlılık, Finans, nakit akışı, prestij. Bir frmayı başarıya firma çalışanları götürebilir. Kalifiye personel için firma mutlaka çalışmalar yapmak zorundadır.

Elektrik Panosu Sektörü Firma Tipleri :

  • Elektrik Panosu Boş pano üreticileri
    • Standart seri üretim yapan firmalar
    • Taleplere göre özel üretim yapan firmalar
    • IEC standartlarına göre sertifika almış üretim yapan firmalar.
  • Elektrik Panosu Elektro Montaj yapan üreticiler
    • Yerli üretim boş pano kullanan, müşteri isteğine bağlı şalt malzeme tercihi yaparak  özel üretim yapan firmalar.
    • IEC standartlarına belge almış yerli boş pano üreticilerinin yetkili partneri olarak firmanın standartlarında üretim yapan firmalar.
    • IEC standartlarında üretim yapan global üreticilerin boş kabinleri ve şalt malzemelerini kullanmak koşulu ile yetkili partner olarak firmanın dizayn ve standartlarında  üretim yapan firmalar.

Neden Üretici Partner İhtiyacı var ?

              

  • Son kullanıcı her zaman elektrik panosu bilgisine sahip değildir. Bu nedenle kendini kanıtlamış markalar ve üretici partnerleri ile iletişime geçmek ister.
  • Kullanıcı marka garantisi ve standardında üretilmiş elektrik panosu talep eder.
  • Ana firma ürünlerinin montajını kendi standartlarında üretilmesini sağlamak ve kontrolünü yapmak ister. Bu nedenle partnerlerine eğitimler vererek üretimini sağlar, üretim sonrasında da kontrol eder.
  • Ana firma yetkili partnerler ile birlikte daha fazla sayıda proje için üretim miktarını artırabilir.
  • Markaların gücü ile elektrik panosu firması müşterilerine daha kolay ulaşır ve müşteri sayısını artırabilir.
  • Elektrik Panosu firması için güven ve kalite göstergesidir.

Elektrik Panosu Sektörü ülkemiz için önemli bir üretim alanı olarak istihdam sağlamaktadır. Kalite ve kapasiteli üretim için sektörde yer alan tüm firmalara ve bireylere çok iş düşmektedir. Elektrik Panosu Sektörü’nde yer alan tüm firmaların bir araya gelerek gelecek için güç birliği yapması zorunludur. Sıkıntılar aşılabilir ve geleceğe yatırım yapılabilir. ihracat için çok önemli bir ürün haline gelebilir.

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Most Popular