11.9 C
İstanbul
20 Nisan,2024
spot_img
Ana SayfaGenelArtesis ile Kestirimci Bakım

Artesis ile Kestirimci Bakım

Artesis ile Kestirimci Bakım

Artesis MCM Cihazı

Kestirimci bakım, işletmelerde çalışan ekipmanlardan veri alınarak bozulma gerçekleşmeden önce bakımın doğru ve yeterli bir biçimde yapılmasını sağlar. Kestirimci Bakım, getirdiği fırsatlarla işletmeler için birçok olanak sağlar.

  • Ekipmanların ömürlerinde ve verimliliğinde artış
  • Kritik elemanlar için düzeltici bakıma olanak sağlar
  • Proseslerde ve cihazlarda arızalı kalma süresini azaltır
  • Koruyucu bakıma göre %8-%12 karlılık sağlar.
  • Enerji tasarrufunda artış
  • Bakım maliyetlerini azaltır.

Asenkron motor arızalarının stator akımı harmonik spektrumu arasında bir ilişki vardır. Belirli arıza durumlarında motorun şebekeden çektiği faz akımının belirli harmonik değerleri değişim göstermektedir. Asenkron motorlarda meydana gelen arızaların büyük bir çoğunluğunu rotorda meydana gelen arızalar oluşturur. Rotor arızalar ise bazı etkiler neticesinde meydana gelmektedir.

  • Motordaki aşırı kayıplar ya da motorun nominal yükünün üzerindeki bir yükle yüklenmesi neticesinde meydana gelen termal etkiler,
  • Elektromanyetik gürültüler ve kuvvetler, dengesiz elektromanyetik çekim kuvveti (UMP) ve titreşim nedeniyle meydana gelen manyetik etkiler,
  • Üretim hataları nedeniyle meydana gelen yerleşik etkiler,
  • Mildeki ani moment ve merkezkaç kuvveti nedeniyle meydana gelen etkiler,
  • Kimyasal veya fiziksel kirlenme, aşınma gibi çevresel etkiler,
  • Rotor yataklama problemleri nedeniyle meydana gelen etkilerdir

Kestirimci Bakım ve Yararları :
Kestirimci Bakım ekipmanların sürekli gözlenmesi ve işlem görme şartlarının ve bunların zamanla gelişiminin analiz edilmesini ile yapılabilir. Motorların durumu periyodik olarak veya sürekli ölçüm alınarak tespit edilir. Ölçüm ve kontrollerin sonucuna göre üretimi etkileyecek arızanın oluşabileceği zaman önceden tahmin edilir. Buna göre uygun zamanlarda motorlar bakıma alınır. Toplanan veriler üzerinde yapılan analizler ile arızaların kaynağı ve gelişimleri öğrenilir.Motorların en yüksek verim ile kullanılması ve beklenmeyen arıza duruşlarının önlenmesi sağlanır. Kestirimci bakımın uygulaması; ölçüm, analiz ve bakımdır.

  • Arıza duruşlarını en aza indirebilir veya tamamen ortadan kaldırabilirsiniz. Verimlilik artar.
  • Planlanmamış bakımı azaltır, bakım üretimi en az etkileyecek şekilde yapılabilir ve bakım maliyetini düşürür.
  • Verimsiz motor kayıplarından kaynaklanan aşırı elektrik tüketimini önler, enerji maliyeti düşürür.
  • Motor performansını artırır, makinaların tanımlandığı şekilde çalışmasını sağlar.

Artesis, NASA ve Pratt & Whitney ile birlikte geliştirilen arıza analiz teknolojisini, 1999 yılından bu güne endüstriyel sistemlere uygulayan yerli bir Ar-Ge şirketidir.

Artesis, elektrik motorları için “Arıza Erken Uyarı Sistemleri ve Kestirimci Bakım Teknolojileri” geliştiren bir Türk firmasıdır. Artesis MCM teknolojisi ile elektrik motoru kullanılarak çalıştırılan ekipmanların arızalarını  akım ve gerilim ölçerek  önceden tespit etmek ve buna göre bakım planlaması yapmak mümkündür.

Artesis MCM, Control Engineering dergisi tarafından dünyanın en iyi 40 ürünü arasında seçilmiştir, TÜBİTAK-TUSIAD-TTGV Teknoloji Büyük Ödülü’nü kazanmış,  İngiltere’nin kurumlarından The Institution of Engineering (IET) tarafından “Technology Innovation” ödülüne layık görülmüştür.

Artesis ürünleri ve teknolojisi tüm dünyada Artesis patenti ile satılmaktadır. 2010 yılından itibaren General Elektrik, Artesis ürünlerini kendi markası altında tüm dünyaya satmaya başlamıştır.

Artesis MCM Kestirimci Bakım Seti

Artesis AMT Arıza Erken Uyarı ve Enerji Verimliliği Sistemi 

Artesis AMT Varlık Yönetim sistemi; fan, pompa, kompresör gibi elektrik motoru ile sürülen ekipmanların maksimum performansta çalıştırılması ve tesis üretkenliğinin yüksek seviyede tutulması için devrimsel nitelikte, taşınabilir bir ölçüm cihazıdır. Artesis AMT, sadece akım ve gerilim ölçmesine karşın, gevşekliği, balanssızlık gibi mekanik arızaların yanı sıra, izolasyon zayıflaması, bağlantı gevşeklikleri, motor çubuklarında ya da kısa devre halkalarında çatlak gibi elektriksel arızaları da tespit edebilir. Bunun yanı sıra, üç faz akım ve gerilim efektif değerleri, frekans, güç faktörü, aktif güç, reaktif güç, gerilim ve akım balanssızlığı, toplam harmonik bozulma, 13. bileşene kadar akım ve gerilim harmonikleri gibi elektriksel parametreleri de ölçer. Yazılım, elde edilen verileri yorumlayarak, arızaya kalan süreyi, düzeltici önerileri ve enerji verimliliğine etkilerini otomatik durum değerlendirme raporu şeklinde kullanıcının dikkatine sunar. Test süresinin sonunda, analiz sistemi, ekipmanda var olan arızaları, yapılması gereken bakım faaliyetini ve bu arızaların enerji verimliliği üzerindeki etkilerini gösteren bir durum değerlendirme raporunu otomatik olarak sunar. Test süresi, ortalama 30 ila 45 dakika civarındadır. Dolayısıyla günde 5 ila 8 arasında ekipman ölçümü yapılabilir. Ölçüm tamamlandıktan sonra analiz raporunu elde etmek için AMT yazılımı kullanılır. Türkçe arayüzüyle kullanım kolaylığı sağlayan yazılım, saniyeler içinde iki sayfalık analiz raporu üretir. Yazılım, motor aktarma elemanı ya da sürülen ekipmandaki arızaları otomatik olarak tespit edip raporlayabilir. İlk sayfa; bir yandan ekipmanın durumu hakkında bilgi verirken, diğer yandan da ekipmandaki arızaların enerji verimliliğine etkisini yorumlar. Kolayca anlaşılan, ban grafik arıza türleri ve arızanın seviyesi hakkında bilgi verir. Böylece bakım planlamasına yardımcı olur. İkinci sayfada, elektriksel parametreler ve bunların enerji verimliliğine etkileri hakkında bilgi bulunmaktadır. Eğer ölçülen parametreler, uluslararası standartların dışındaysa, uyarı şeklinde belirtilir. Aynı ekipmana ilişkin farklı zamanlarda alınan ölçümler karşılaştırılabilir. Böylelikle ekipmandaki arıza gelişimi izlenebilir. Ekipmanın, geçmişteki performansı ile karşılaştırma yapılarak verimli operasyonun sürekliliği sağlanır.

Ekipman arızalarının enerji verimliliğini olumsuz yönde etkilediği birçok kullanıcı tarafından bilinmektedir. Amerikan Enerji Bakanlığı’nın verilerine göre, arızaların verimlilik üzerindeki toplam etkisi %30’lara kadar çıkabilir. Motor bazlı ekipmanların verimsiz çalışmasının en büyük sebebi, uygun olmayan çalışma koşulları. Örneğin, motorun dengesiz bir gerilim ile beslenmesi ve başlangıç seviyesindeki ekipmandaki aşınma ve anormalliklerdir. Henüz ekipmanın durmasına neden olacak ciddiyette olmayan bir arıza bile enerji verimliliğini önemli ölçüde etkileyerek işletme maliyetini artırabilir. Örneğin, Amerikan Enerji Bakanlığı’nın verilerine göre bir fandaki kayış gevşekliği, sistem veriminde %5’e varan bir azalma meydana getirebilir. Bu da, yılda motor fiyatının yarısı kadar bir ek enerji maliyeti anlamına gelmektedir. Artesis’in 10 milyonu aşkın motor ölçüm tecrübesi ile 14 yıllık deneyiminin sonucu ortaya çıkan Artesis AMT, endüstride en çok enerji tüketen ekipmanlar olan elektrik motorlarının verimli çalışması için önemli bir araçtır.

Detaylı Bilgi için  Artesi web : http://www.artesis.com.tr/

 

Artesis Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet DUYAR Anlatıyor : 

Artesis AMT Arıza Erken Uyarı ve Enerji Verimliliği Sistemi :

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Most Popular